SUNTETI PE VERSIUNEA VECHE (contine date pana la 30.08.2021) VERSIUNEA NOUA (contine date de la 30.08.2021)
Rezervatia de zimbri Slivut-Hateg

Primarie Hateg

REZERVAŢIA DE ZIMBRI SLIVUŢ-HAŢEG

şi-ar putea recăpăta farmecul şi renumele de altădată

 

Administraţia publică locală din Haţeg doreşte să încheie un parteneriat cu Direcţia Silvică şi Consiliul Judeţean Hunedoara, dacă şi aceste instituţii vor fi interesate, pentru a extinde rezervaţia din pădurea Slivuţ

 

Trecut: Cum au apărut zimbrii la Haţeg?

 

Povestea unuia dintre simbolurile Haţegului a început în 1958, când o pereche de zimbri - Podarec şi Polonka - a fost adusă din Polonia. De atunci, lucruri importante aveau să se întâmple în pădurea Slivuţ, primul loc de pe teritoriul României în care a fost introdus zimbrul european (Bison bonasus). O lege nescrisă, dar respectată cu sfinţenie, spune că numele puilor născuţi în ţara noastră trebuie să înceapă cu litera “R” sau chiar cu indicativul “RO”. Aşa că, toţi cei peste 50 de “zimbrişori” care au văzut lumina zilei la Haţeg, de-a lungul celor 54 de ani de existenţă a Rezervaţiei, au purtat astfel de nume. Primii au fost: Roman, Retezat şi Romina.

 

Prezent: Premieră absolută: patru pui în 2012!

 

zimbruÎn momentul de faţă, în rezervaţia aflată la 3 km de Haţeg, trăiesc zece zimbri. Adulţii - Roşu, Romeo, Romaniţa, Roxi, Roxana şi Rozina – au vârste cuprinse între 3 şi 13 ani. Recordul absolut, cu care se mândresc administratorii, îl reprezintă cei patru pui care şi-au început povestea de viaţă în vara acestui an: Romulus (n. 03 iulie), Roman (n. 29 august), Rodica (n. 12 septembrie) şi Roibu (n. 29 septembrie). “Este o premieră faptul că toate cele patru femele existente în Rezervaţia Haţeg-Slivuţ au fiecare, câte un pui. Nu s-a mai întâmplat niciodată să avem, într-un singur an, patru zimbrişori”, a declarat Petru Crăciunescu, pădurar în cadrul Ocolului Silvic Retezat, Direcţia Silvică Hunedoara, cel care de 14 ani se ocupă, împreună cu soţia, de administrarea zonei şi îngrijirea preţioaselor şi impunătoarelor animale.

 

 

 

Viitor: Parteneriat pentru modernizare

 

Actuala conducere administrativă a oraşului Haţeg îşi doreşte ca, pe viitor, 2K8-08-Hateg-499Rezervaţia de zimbri să devină un centru turistic important. Proiectul este, deocamdată, la nivel de intenţie şi urmăreşte atragerea fondurilor europene necesare pentru extindere, unde s-ar amenaja şi un punct dedicat Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului. "Suntem în discuţii cu Romsilva, noi am vrea să intrăm în parteneriat cu ei şi să facem o extindere a rezervaţiei, iar fondurile necesare să le atragem printr-un proiect european. Vrem să ne implicam şi poate va dori şi Consiliul Judeţean să intre în acest proiect. Ne-am gândit că am putea amenaja un spaţiu distinct, dedicat Geoparcului Dinozaurilor. Cred că e momentul să profităm de faptul că foarte mulţi turişti vizitează zimbrii din pădurea Slivuţ şi să promovăm şi alte obiective importante pentru zona noastră", e de părere Marcel Adrian Goia, primarul oraşului Haţeg.

 

Rezervaţia Haţeg - Slivuţ se întinde pe o suprafaţă de 50 de hectare, acoperite cu păduri de carpeni, stejari şi brazi. În prezent, în toată lumea mai sunt aproximativ trei mii de exemplare de zimbri, toţi urmaşi a doar 12 străbunici.

 

Anca HĂLMAGI